Temos
Blakinė kalendra


Coriandrum sativum L. (F VIII)

(Syn. Coriandrum diversifolium Gilib., Coriandrum majus Gauan., Coriandrum globosum Salisb., Selinum Coriandrum E.H.L. Krause)

Blakinė kalendra priklauso skėtinių (Umbelliferae) šeimai. Vienametis, žolinis, kilęs iš Viduržemio jūros pakraščių augalas. Laukinis aptinkamas Užkaukazėje, Mažojoje Azijoje. Lietuvoje kultivuojama, gaunami kokybiškai ir kiekybiškai geri derliai.

Žydėjimo metu augalas turi nemalonų blakių kvapą. Tačiau, vaisiams nunokus, nemalonus kvapas pranyksta ir vaisiai įgauna malonų kvapą.

Kalendrų vaisiai (Fructus Coriandri, Semen Coriandri) nuo seniausių laikų vartojami kaip prieskoninė-vaistinė žaliava. Vaisiuose svarbiausioji medžiaga — eterinis aliejus, riebalinis aliejus ir kitos medžiagos. Į eterinio aliejaus sudėtį įeina linalolis ir aukštesniųjų alkoholių aldehidai. Be to, vaisiuose dar yra cholino, fitino ir kitų medžiagų. Kalendrų eteriniam aliejui būdinga tai, kad jis lengvai skyla į frakcijas, kurios parfumerijos pramonėje sudaro žaliavą, reikalingą įvairiems kvepalams gaminti. Sveiki vaisiai plačiai naudojami maisto produktų pramonėje kaip prieskoninė žaliava. Medicinoje kalendrų vaisiai vartojami apetitui žadinti ir virškinimui gerinti.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos