Temos
Apynys


Humulus lupulus L.

(Syn. Lupulus humulus Mill., Cannabis lupulus Scop., Lupulus scandens Lam., Lupulus communis Gartn., Lupulus amarus Gilib., Humulus vulgaris Gilib., Humulus volubilis Salisb.)

Apynys priklauso kanapinių (Cannabinaceae) šeimai. Tai daugiamečiai, dvinamiai, vijokliniai augalai. Laukiniai apyniai Lietuvoje palyginti gausiai išsiplatinę. Auga upių atšlaitėse, krūmuose ir panašiose vietose, kur randa atramą vyniotis. Apynių spurgas — tai 40—60 žiedelių, kompaktiškai susiklosčiusių, žiedynas.

Vaistinei žaliavai (Strobili Lupuli) tinka tiktai kultūrinių veislių spurgai. Spurguose yra daugiau ar mažiau geltonų liaukelių, kurios vadinamos lupulinu (Lupulinum arba Glandulae Lupuli), Juo spurguose daugiau lupulino liaukelių, juo yra vertingesnė žaliava.

Kultūrinėse veislėse lupulino būna 15—23%, o laukinėse — 7—9%. Cheminiu požiūriu jose randama alfa ir beta karčiųjų rūgščių, alfa ir beta minkštos tirpios dervos ir gama netirpios dervos, eterinio aliejaus iki 1%, tanidinės medžiagos, cholino ir kt.

Tai senas techninis augalas, nes apynių spurgai nepamainoma alaus pramonei žaliava.

Mokslinėje medicinoje apynių spurgų liaukeles pirmieji pradėjovartoti žymūs venerologai Sigmundas ir Ricordas, kaip priemonę lytinei potencijai atstatyti. Tačiau jų dėtos viltys nepasiteisino.

Vėliau lupulino liaukelės (Glandulae Lupuli) buvo vartojamoskaip indiferentinė medžiaga vaistinėse piliulėms barstyti, kad nesuliptų.

Pastaraisiais dešimtmečiais į lupulino liaukas vėl atkreiptas dėmesys kaip j efektingą vaistinę priemonę.

Paaiškėjo, kad lupulino liaukose esantis medžiagų kompleksas, veikia organizmą kaip nervų sistemą raminanti bei slopinanti priemonė. Be to, turi stiprų bakteriostatinį, antiseptinį ir narkotinį veikimą. Dabartiniu metu apynių spurgai vartojami psichiniams ligoniams gydyti: iš spurgų gaminami čiužiniai ir pagalviai. Ligoniai, gulėdami ant tokių čiužinių, būna žymiai ramesni, geriau: miega. Be to, spurgai vis plačiau vartojami arbatų mišiniams gaminti, pavyzdžiui, species nervina.





<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos