Temos
Apalpimas


Žmogus apalpsta dėl mažakraujystės, pervargimo, nukraujavimo, išgąsčio, nervinio sukrėtimo. Požymiai: vos jaučiamas pulsas, žmogus išblykšta, atsipalaiduoja raumenys.

Apalpusį žmogų kuo greičiau reikia paguldyti taip, kad galva būtų nuleista žemyn, duoti uostyti amoniako, blogiausiu atveju - krienų ar stipraus acto, atsegti drabužius, apšlakstyti veidą vandeniu, trinti smilkinius actu, odekolonu, atidaryti langą, duris. Ligoniui atsigavus pagirdyti jį stipria kava, arbata, vynu arba konjaku su pienu. Gerai padaryti šiltą klizmą iš 4 stiklinių vandens ir 1 arbatinio šaukštelio druskos.

Tačiau jeigu apalpimas trunka ilgiau kaip 15 minučių, tai jau pavojinga, reikia ligonį kuo greičiau vežti į ligoninę arba pakviesti gydytoją. O kol kas nedelsiant varyti kraują iš galūnių į širdį tokiu būdu: pakelti į viršų dešinę ranką ir taip ją laikyti, o kairę koją truputį pakėlus stipriai subintuoti, pradedant nuo pirštų iki šlaunies. Taip priplūs daugiau kraujo į galvą. Po ketvirčio valandos, ne ilgiau, tą ranką ir koją atlaisvinti ir tą patį padaryti su kaire ranka ir dešine koja.

Jeigu ligonis pradės vemti, reikia jį paversti ant šono, kad masė nepakliūtų į kvėpuojamąją gerklę.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos