Temos
Ankstyvasis šalpusnis gydo kosulį


Būdingiausias šalpusnio savybes išreiškia jo botaninis pavadinimas — Tussilago. Sis žodis sudarytas iš dviejų lotyniškų sąvokų: tussi — "kosėti" ir agere — "nuslopinti, išvaryti". Kaip ir prieš kelis šimtmečius, taip ir šiais laikais ankstyvasis šalpusnis laikomas viena geriausių priemonių nuo kosulio. Pastorius Kneipas gyrė šalpusnį tokiais žodžiais: "Norint išvalyti krūtinę ir plaučius, labai patartina gerti šalpusnio arbatą".

Jei jums kutena gerklę, jei ėmėte kimiai kalbėti ar dainuoti, jei kankina noras vis kosčioti, arba jei rimtai susirgote bronchitu ar kitų kvėpavimo takų katarais ir karščiuojate, išmėginkite šalpusnio arbatą. Tam reikia 1-2 arbatinius šaukštelius džiovintų vaistažolių (vaistinėse jau yra paruošti mišiniai iš lapų ir žiedų) užpilti verdančiu vandeniu ir palikti 15 minučių, kad pritrauktų. Ankstyvojo šalpusnio arbatą pasaldinkite kupinu šaukšteliu medaus, kuris dar labiau sustiprins gydomąjį šalpusnio poveikį. Per dieną išgerkite 2-3 puodelius arbatos ir kankinantis dusulys greitai atlėgs, o varginantį peršalimą greitai pamiršite.

Bet jei jums skauda gerklę, užplikinkite daug stipresnę šalpusnio arbatą. Šiuo antpilu gerai išskalaukite gerklę. Netgi ir ši paprasta priemonė jums padės iškart, nes šalpusnis veikia kaip adstrigenai, tai yra, jis turi sutraukiančiųjų savybių, kurios mažina perštėjimą bei gydo gerklės uždegimą.

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos